Motivációs anyagok

az út

AZ ÉLET PRÓBA. CSAK EGY PRÓBA

Egyik kedvenc plakátomon így szól a felirat, “Az élet próba. Csak egy próba. Ha valódi élet lenne, kioktattak volna, hogy menj és mit csinálj.” Ez a humoros bölcsesség mindig arra emlékeztet, hogy ne vegyem olyan komolyan az életet.

Ha az életet és annak kihívásait úgy tekinted, mint egy próbát, vagy próbák sorozatát, akkor egyre inkább úgy szembesülsz a dolgokkal, mint amiket fejleszteni kell. Még ha problémákkal vagy felelősségekkel bombáznak vagy akár leküzdhetetlen akadályba ütközöl, de csak próbának tekinted őket, akkor mindig fennáll a siker lehetősége, abban az értelemben, hogy felülemelkedsz a kihívásokon. De ha mindent élet-halál kérdésnek veszel, akkor nagyon göröngyös lesz az utad. Valószínűleg csak akkor leszel boldog, ha minden tökéletesen alakul. Viszont mindnyájan tisztában vagyunk vele, hogy ez milyen “gyakran” sikerül így.

Kísérletképpen próbáld ki, tudod-e ezt az elméletet olyan dologra alkalmazni, mellyel foglalkoznod kell. Mondjuk vegyünk egy nehéz tizenéves gyereket, vagy egy követelőző főnököt. Tudod-e a problémát próbává alakítani? Ahelyett, hogy a problémával küzdenél, nézd meg, mit tudsz tanulni belőle. Kérdezd meg magadtól “Miért történik ez velem? Mit jelent és mit kéne tennem, hogy felülemelkedjen rajta? Tudom-e ezt másképpen nézni? Tudom-e ezt valamiféle próbának felfogni?”

Ha kipróbálod ezt a stratégiát, meglepődsz majd válaszaid változásán. Én például sokat harcoltam azzal az elképzelésemmel, hogy nincs elég időm. Állandóan ide-oda rohangáltam, hogy mindent elintézzek. Hibáztattam a napirendem, a családom, a körülményeimet és mindent, amit csak ki tudtam találni helyzetem védelmében. Aztán derengeni kezdett. Ha boldogabb akarok lenni, a célom ne feltétlenül az legyen, hogy tökéletesen megszervezem az életem, azért, hogy több időm legyen, hanem el tudok-e jutni arra a pontra, amikor azt érzem, megfelel, hogy nem intéztem el mindent, amit kellett volna. Vagyis a valódi kihívás az volt, hogy küzdelmemet próbaként lássam. Ez abban is segítségemre volt, hogy leküzdjem egyik legreménytelenebb elképzelésemet. Néha még mostanában is harcolok képzelt időhiányommal, de kevesebbszer, mint régen. Sokkal könnyebben elfogadnom a dolgokat olyannak, amilyenek.

(R.C.)

—————————————————————————————————————————————————-

cselekvés

HAT KÉRDÉS A CSELEKVÉSRŐL

1.) Miért fontos, hogy egyáltalán cselekedjünk, tettekre szánjuk el magunkat? 

Ez a kérdés azért fontos, mert túlságosan is egyszerűnek tűnik. A többség ugyanis úgy vár pozitív változást az életében, hogy nem tesz mást, mint amit addig tett, vagy egyáltalán nem is cselekszik. A nem cselekvés kiszolgáltatottá tesz a külvilágnak, hiszen az események továbbra is zajlanak. Alapvető, hogy belássuk: az egymásrautaltság révén kapcsolataink minősége aszerint alakul, hogy a tetteink milyen mértékben vannak mások javára. Ezen múlik, hogy a függőségi viszonyainkat elszenvedjük vagy élvezzük. Szánalomra méltó a gyakran elhangzó, és bizony felelőtlen mondás: “Majd csak lesz valami…”

2.) Mikor és hogyan lássunk neki a megvalósításnak? 

Zig Ziglar gondolata : “Amit érdemes csinálni, azt mindaddig rosszul is érdemes csinálni, amíg meg nem tanuljuk jól csinálni.” Tehát, a cselekvés kezdetének legjobb ideje a most. Ebben a mondásban benne van a hogyanra adott válasz is. Nem számít, ha még nem vagy tökéletes, amennyiben cselekszel, azzal változást gerjesztesz, és irányítod az eseményeket. A folyamatos cselekvés pedig úgyis tökéletesít.

3.) Eltérhetünk-e cselekedeteinkben a tervünktől, célunktól? 

A terv és a cél nem ugyanaz! Ha ragaszkodunk a célhoz, akkor a tervet folyamatosan a célhoz kell igazítani. Ha ragaszkodunk a tervhez, akkor minden bizonnyal a célon kell változtatni.  A második opció akkor lehet megfontolandó, ha túl magasra tettük a mércét, és képtelenek vagyunk megvalósítani a kitűzött célt. Ne tagadjuk a gyengeségeinket, de az erősségeinkkel kapcsolatban se szerénykedjünk! Térj hát el a cselekedeteidben a tervtől, hogy gyorsabban érj célba, viszont mindenképpen cselekedj, hogy célba érj!

4.) Mi adja a kellő erőt és motivációt a cselekvéshez, a megvalósításhoz? 

A céltudat – de ez túl evidens. Ezért inkább a korábbi eredményeinket hangsúlyozom, amelyek realitásuknál fova stabil alapot adnak ahhoz, hogy meghatározhassuk jövőbeni fejlődésünk szükséges irányát. Azzal biztatni magunkat, hogy “meg tudom csinálni”, haszontalan ahhoz képest, hogy ismerjük a valódi képességeinket. (Egy túlmotivált ember az ellen biztosan tiltakozna.) Nincs mese, látnunk kell, hogy eddig mit értünk el, és hogy honnan indulunk tovább.

5.) Hogyan tehetjük cselekedeteinket hatékonyabbá, sikeresebbé?

Erre biztosan bárki rávágná, hogy kitartó gyakorlással. Önmagában a gyakorlás azonban csak a hatékonyságot fokozza. Ezért van az, hogy sokan hatékonyak ugyan, de eredménytelenek is egyben. A hatékonyság nem azonos az eredményességgel! Ahhoz, hogy eredményesek legyünk mérni kell a cselekedeteink hatását, és az adatok szerint finomítani, majd ezt a szemléletet párosítani a kitartással.

6.) Mit taníthatnak nekünk cselekedeteink önmagunkról, a világról?

A mindennapok során cselekedeteinket egy pozitív vagy negatív érzelem indukálja. Cselekedeteink hatással vannak a világra, és közvetlenül vagy közvetve, azonnal vagy csak idővel, de kétségtelenül visszahatnak ránk. Ez a visszahatás pedig egy újabb érzelmet kelt bennünk, s a kör bezárul. Ha belátjuk, hogy érzelmeink minőségének tudatos formálása létkérdés, akkor nem csupán az életünket leszünk képesek irányítani, hanem egy mély önismeretre is szert teszünk. Ráadásul a világ megismerésének is ez a biztos útja.

(M.J.)

————————————————————————————————————————————————-

nyugalom

NÉZD ÚGY A POHARAT, MINTHA MÁR ELTÖRT VOLNA (ÉS MINDEN MÁST IS)

Ezt a buddhista tanítást több mint húsz évvel ezelőtt tanultam. Ez újra és újra lehetővé tette számomra, hogy eljussak ahhoz a célomhoz, hogy jobban elfogadjam magam.

E tanítás lényege, hogy az egész élet az állandó változás állapotában van. Mindennek van eleje és vége. Minden fa magból indul és végül visszakerül a földbe. Minden szikla létrejön egyszer, de el is tűnik. Modern világunkra ez úgy érvényes, hogy minden autót, minden gépet, minden darab ruhát megalkotnak és mindegyik elhasználódik és elporlad, csak az a kérdés, mikor. Testünk megszületik, majd meghal. A poharat elkészítik, majd eltörik.

Nyugalom van ebben a tanításban. Ha készülsz rá, hogy valami eltörik, akkor nem lepődsz meg és nem keseredsz el, amikor ez megtörténik. Ahelyett, hogy lebénulnál, amikor valami tönkre megy, hálát fogsz érezni azért az időért, amíg rendelkezhettél vele.

Legkönnyebben ezt az egyszerű dolgokkal kezdheted, például egy pohár vízzel. Vedd elő kedvenc ivópoharadat. Nézd egy pillanatig és csodáld szépségét és azt amivel szolgál téged. Most képzeld el, hogy eltörött, szilánkokban hever a földön. Próbáld megőrizni azt a gondolatot, hogy idővel minden szétesik és visszanyeri eredeti formáját.

Természetesen senki sem akarja, hogy kedvenc pohara vagy bármi más eltörjön. Ez a filozófia nem a passzivitásról vagy apátiáról szól, hanem arról, hogyan békéljünk meg a meglévő dolgokkal. Amikor eltörik a poharad, ez a filozófia átsegít rajta. Ahelyett hogy a fejedhez kapnál “Jaj Istenem!”, az fog eszedbe jutni: “Hát, megtörtént”. Játszadozzál ezzel a bizonyossággal és észre fogod venni, hogy nem csak higgadtságod őrzöd meg, hanem úgy fogod becsülni az életet, mint soha azelőtt.

(R.C.)

————————————————————————————————————————————————–

földÉRTELMEZD EZT A KIJELENTÉST:  “BÁRHOVÁ MÉSZ OTT VAGY”

Ennek a kijelentésnek az a jelentősége, hogy megtanít arra, ne kívánd állandóan azt, hogy bárcsak máshol lennél. Hajlamosak vagyunk azt hinni, ha valahol máshol lennénk – vakáción, másvalakivel, másik foglalkozásunk lenne, másik otthonunk, mások lennének a körülményeink – talán boldogabbak és elégedettebbek lennénk. Nem így van!

Az igazság az, ha destruktív mentális szokásaid vannak – könnyen méregbe gurulsz és idegessé válsz, ha sokszor dühöngsz és elkeseredsz, vagy állandóan azt kívánod, bárcsak másképp lennének a dolgok, – akkor ezek a gondolatok állandóan követni fognak bárhová is mész. Viszont az ellenkezője is igaz. Ha általában véve boldog személyiség vagy, aki ritkán válik idegessé és zaklatottá, akkor vándorolhatsz egyik helyről a másikra, egyik embertől a másikig, akkor nagyon kevés konfliktusban lesz részed.

Valaki egyszer megkérdezte tőlem: “Milyenek az emberek Kaliforniában?” Visszakérdeztem: “Milyenek az emberek ott, ahol te laksz?” Azt válaszolta: “Önzők és mohók”. Erre én azt mondtam neki, hogy ő valószínűleg Kaliforniában is önzőnek és mohónak találná őket.

Valamiféle csoda veszi kezdetét azzal az egyszerű észrevétellel, hogy az életet is, mint egy autót, belülről vezetnek és nem kívülről. Ha arra összpontosítasz, hogy elégedettebb legyél azzal ahol éppen vagy, ahelyett, hogy azon meditálnál, hogy éppen hol szeretnél lenni, akkor már a jelenben megtalálod a békédet. És később, ha változtatsz, új dolgokat próbálsz ki és új emberekkel találkozol, akkor ez a belső béke mindig veled lesz. Teljes méretékben igaz: “Bárhová mész, ott vagy”.

(R.C.)

——————————————————————————————————————————————-

hipnózis

AUTOSZUGGESZTIÓ, AVAGY HOGYAN ADD EL ÖNMAGADNAK SAJÁT ELKÉPZELÉSEIDET

Egy fontos vonatkozásban mindnyájan eladók vagyunk. Állandóan el vagyunk foglalva azzal, hogy eladjunk magunknak elképzeléseket, ötleteket, gondolatokat. Ez így van – akár tudatában vagyunk ennek, akár nem. Az önmagunknak eladott gondolatoknak van talán a legnagyobb szerepük abban, hogy sikeresek vagy sikertelenek leszünk-e az életben.

Eladjuk magunknak a gondolatot, hogy a feladat nehéz, és a feladat nehézzé válik számunkra. Eladjuk magunknak a gondolatot, hogy “képtelenek vagyunk rá”, és képtelenek leszünk rá. A legkülönbözőbb gondolatokat adjuk el magunknak naponta – hogy nincs kedvünk dolgozni, hogy az ötleteink semmit sem érnek, hogy sosem fogjuk vinni semmire, hogy nem érünk annyit, mint a társaink.

Eladunk magunknak félelmet, kétségeket, és mindenféle negatív gondolatokat, aztán csodálkozunk, hogy “termékeink” minősége nem javul.

Eladjuk magunknak a gondolatot, hogy “aligha” leszünk sikeresek, vagy hogy nem vagyunk “méltók ” a sikerre. Aztán azt tapasztaljuk, hogy magatartásunk, tetteink ezekből a “gondolatcsírákból” sarjadnak ki, és olyanok, amilyenek.

A siker gondolatát add el magadnak!

Egyáltalán nem olyan nehéz önbizalmat, képességeinkben való hitet és más pozitív gondolatokat eladni magunknak, vagyis olyanokat, amelyek sikerre ösztönöznek minket. Az ember ugyanazon folyamat eredményeként lesz bátor, mint amely félénkké is teheti, ugyanazon folyamat eredményeként lesz sikeres és magabiztos, mint amely más esetben sikertelenné teszi. Minden attól függ, milyen gondolatokat adunk el magunknak arra nézve, mire vagyunk képesek és mire nem.

A módszer egyáltalán nem bonyolult. Ugyanaz, ahogyan eladjuk a gondolatainkat másoknak. Nagyon fontos az ismétlés. Ismételd magadnak nap mint nap, hogy olyan ember vagy, amilyenné válni akarsz, és hogy minden akadály ellenére is megvalósítod álmaidat!

Egy másik fontos tényező az érzelem. A száraz, csupán intellektuális eladói beszéd ritkán győzi meg a másik embert, hogy vásároljon. Vételre az érzelmektől fűtött, lelkes beszéd bírja rá az embereket. Amikor negatív gondolatokat adunk el magunknak, öntudatlanul is negatív érzésekkel támasztjuk alá az “eladói beszédünket”.

Nagyon fontos, hogy amikor pozitív gondolatokat adsz el magadnak, sok-sok pozitív érzéssel támaszd alá az “eladás” műveletét. Igyekezz magabiztosnak, optimistának érezni magadat’

Ne erőlködj! Ne feszülj meg! Ne akarja a nyers akaraterő segítségével elfogadtatni magaddal gondolatokat! Ahogy ez nem működik másoknál, nem működik nálad sem.

Ehelyett használd a képzeletedet! Tanuld meg lelki szemeiddel olyannak látni magadat, amilyen lenni szeretnél! Lásd magadat, amint csinálod azokat a dolgokat, amiket csinálni szeretnél! Az autoszuggesztió akkor nyújtja a legjobb eredményt, ha minimális erőfeszítéssel végezzük, és amennyire csak lehet, lazák vagyunk.

Lazítsd el magadat, és után mondd el magadnak az “eladói beszédet”! A tudatalattid a vevőd.

Ez a vevő éberen figyel az üzeneteidre. Izmaid üzenetére és szavaid üzenetére egyaránt. Ha akaraterővel próbálsz hatni rá, ezzel azt bizonyítod a tudatalattidnak, hogy valójában nem hiszel abban, amit mondasz, és erőszakkal kell magaddal elhitetned a dolgot. Sikerülhet eladni egy vevőnek olyan terméket, amiben magad sem hiszel? Aligha.

Ha laza vagy, és úgy  beszélsz a szándékaidról, mint megvalósult tényekről, a tudatalattid el fogja hinni, amit mondasz neki. Vevő lesz a gondolataidra.

(E.W.)

—————————————————————————————————————————————–

munkaDOLGOZOM, MOST NE ZAVARJ!

Akiket rendszeresen megzavarnak munka közben, több időre van szükségük, hogy befejezzék a munkájukat, mint akik zavartalan környezetben dolgoznak. Különösen fontos tudni, hogy csak akkor tud az elme “szárnyalni” és jobbnál jobb ötletekkel előjönni, ha a zavartalan környezet adott a teljes koncentrációhoz.  Ezt különösen fontos azoknak tudatosítaniuk, akik naponta végeznek kreatív munkákat és új ötleteken dolgoznak.

Amikor megzavarnak valakit egy adott munkavégzés közben, közel fél órára van szüksége az agynak ahhoz, hogy újra teljes mértékben fókuszálni tudjon  a munkára. Azonban az esetek körülbelül húsz százalékában az illető az nap vissza sem tér a munkájához. Ez azon felül, hogy időveszteséggel jár, még szükségtelen stresszt is okoz. Gondold meg tehát jól, hogy mikor zavarsz meg valakit munka közben, mert ezzel általában csak több gondot okozol neki, még akkor is, ha csak egy percig szándékozod elvonni a figyelmét.

Legközelebb, ha azon vagy, hogy megzavarj valakit munka közben, jó alaposan fontold meg, hogy megteszed-e vagy várhat a dolog.  Ha csak nem életbevágóan fontos a dolog, tartsd tiszteletben mások idejét és energiáját, és várj a megfelelő alkalomra. Ha valaki kiváló munkát akar végezni, teljes figyelmét az adott tevékenységre kell összpontosítania.  Ha a figyelmét gyakran megzavarják, gyakran még, ha vissza is tér a munkához, már nem fog olyan hatékonyan dolgozni, mint előtte. Ez aztán azt eredményezi,  hogy “A” kategóriás munka helyett, csak “B” kategóriás eredményeket fog felmutatni. A helyzet hasonló ahhoz, amikor a diák közepes, vagy csak éppen elégséges osztályzatot kap. A bukás elkerüléséhez elég az elégséges osztályzat is, azonban, ha valaki a maximumot akarja kihozni magából, kitűnő osztályzatot csak akkor kaphat, ha figyelmét teljes mértékben az  adott feladatra összpontosítja.

Te is tehetsz az ellen, hogy ne zavarjanak meg munka közben. Az emberek természetéhez hozzátartozik, hogy alapvetően meggondolatlanok, amikor mások idejéről és energiájáról van szó. Készülj fel rá, hogy téged is folyamatosan meg fognak zavarni.  Ezt elkerülni nem lehet, azonban te is tudsz védekezni a megzavarás ellen, még ha nem is tudod megszüntetni, de legalább minimalizálhatod azt. Egyszerűen tudasd a környezetedben lévőkkel, hogy a nap bizonyos időszakában ne zavarjanak , ne hívjanak telefonon, ne vonják el a figyelmed olyan dolgokkal, amelyek nem olyan fontosak, hogy azonnal a közbenjárásodat igényeljék. Csak és kizárólag olyan esetben zavarhatnak, amelyek életbevágóan fontosak, mint például a váratlan események, amelyekről azonnal tudnod kell.

Eddig arról volt szó, hogyan védekezhetsz az ellen, hogy megzavarjanak mások. De vajon nem kell-e attól tartanod, hogy saját magad is megzavarhatod? Lehet, hogy adott a környezet a zavartalan munkához, de önmagadat is fegyelmezned kell. Amikor dolgozol, csak a munkádra koncentrálj. Csak arra, amit éppen az adott pillanatban teszel. Ha a gondolataid elcsapongnak, térítsd vissza őket az eredeti témához. Ne erőlködj, ne vessz el a részletekben, ne álmodozz, csak csináld a dolgod. Kapcsolj ki mindent, ami megzavarhat.  Minimalizáld a megzavarást,  tégy el minden a környezetedből, amelyek elvonhatják a figyelmed.

Ha kreatív munkát végzel, egyszerűen csak kezdj el dolgozni, az agynak időre van szüksége, hogy teljesen ráhangolódjon a munkára. Ez lehet akár fél óra is, de  fontos, hogy ne add fel, csak azért, mert nem jut eszedbe semmi eredeti. Egy adott ponton az ötletek csak úgy meg fognak rohamozni. Vidd véghez, amit elhatároztál, ne engedd magad megzavarni mások által, de önmagad által sem! Ezeknek tudatában te is tartsd tiszteletben mások munkavégzését. Jussanak eszedbe Goethe szavai:”Kezdd el, és elméd lángra kap, folytasd és meglesz a feladat.”

(S.M.)

——————————————————————————————————————————————

előítélet

ÍRD LE AZ ÖT LEGMEREVEBB ELŐÍTÉLETEDET ÉS LÁSSUK, TUDSZ-E RAJTUK ENYHÍTENI

Amikor először kipróbáltam ezt a stratégiát, annyira merev voltam, hogy állandóan azt hangoztattam, hogy nem is vagyok az. Ahogy telt-múlt az idő és azon fáradoztam, hogy hajlékonyabb személyiség legyek, egyre könnyebben vettem észre, hogy miben vagyok merev.

Íme néhány példa: “Azok az emberek, akik nincsenek stressz alatt, lusták.” , “Az a legjobb , ahogy én csinálom.”, “A férfiak nem jó hallgatóság.”, “A nők költekezők.”, “A gyerekekkel túl sok a gond.”, “Az üzletemberek semmi mással nem törődnek, csak a pénzzel.” Ez a lista gyakorlatilag végtelen. Itt végül is nem az a lényeg, hogy miben vagy merev, hanem, hogy annyira szorosan ragaszkodsz ehhez az elképzelésedhez.

Előítéleteiden való enyhítés nem gyengít el. Sőt még erősebbé is tesz. Egy ismerősöm az ellenszenvességig hajlíthatatlan volt abban az előítéletében, hogy a felesége szórja a pénzt. Amikor egy kicsit lenyugodott és észrevette saját merevségét, rájött valamire, amit most már egy kicsit szégyell, de azért nevet rajta. Észrevette, ő valójában több pénzt költ magára, mint a felesége! Objektivitását saját merev elképzelése zavarta.

Ahogy egyre bölcsebb és gyengédebb lett, úgy javult a házassága is. Most ahelyett, hogy neheztelne a feleségére olyasvalamiért amit el sem követ, becsüli önmérsékletét. Aki, cserébe, mivel érzi elfogadását és megbecsülését, jobban szereti őt, mint azelőtt.

(R.C.)

———————————————————————————————————————————————

időgazdálkodás

NE FELEJTSD EL, AMIKOR MEGHALSZ, AKKOR IS LESZNEK  ELINTÉZETLEN  ÜGYEID!

Sok ember úgy éli az életét, mintha az lenne titkolt célja, hogy mindent elintézzen. Sokáig marad ébren, korán kel, nem jár szórakozni és megvárakoztatja szeretteit. Sajnos elég sok olyan emberrel találkoztam, akik oly hosszú ideig hanyagolták szeretteiket, hogy azoknak elegük volt a további kapcsolatból. Gyakran arról győzzük meg magunkat, hogy tennivalóinkról szóló listánk véges – hogy amikor végére érünk a listának, nyugodtak, elégedettek és boldogok leszünk. Valójában ez nagyon ritkán van így. Amint egyet is kipipálunk, ott a következő, hogy helyettesítse.

Az elintézendő ügyek természete az, hogy el kell őket intézni, de sohasem fogynak el. Mindig lesznek olyan telefonok, melyeket le kell bonyolítani, tervek, melyeket valóra kell váltani és munka, amit be kell fejezni. Tény, hogy vitatható, a sok elintézendő ügy a siker elengedhetetlen feltétele. Ez azt jelenti, hogy szorító az idő.

Tekintet nélkül arra, hogy ki vagy és mivel foglalkozol, ne felejtsd el, semmi sem lehet fontosabb a saját boldogságodnál, belső békédnél és szeretteidnél. Ha csak az érdekel, hogy mindent elvégezz, sohasem fogod tökéletesen jól érezni magad! Tulajdonképpen majdnem minden várhat. Munkánknak csak igen csekély töredéke esik a “vészhelyzet” kategóriájába. Ha csak a munkádra összpontosítasz, akkor mindent megfelelő időben fogsz elvégezni.

Azt látom, ha emlékeztetem magam arra (gyakran), hogy az élet célja nem az, hogy minden készen legyen, hanem hogy élvezzem minden egyes pillanatát és szeretetteljes életet éljek, akkor sokkal könnyebb rangsorolnom a teendőket. Ne felejtsd el, amikor meghalsz, még mindig maradnak befejezetlen ügyeid. Sőt, tudod mit? Valaki más fogja elvégezni helyetted! Egyszóval: ne pocsékold életed egyetlen becses pillanatát sem arra, hogy sajnálod azt, ami szükségszerű.

(R.C.)

—————————————————————————————————————————————-

ÉLJ A PILLANATNAK!

Lelki békénket elég nagy mértékben az határozza meg, mennyire vagyunk képesek az adott pillanatnak élni. Függetlenül attól, mi történt tegnap vagy tavaly, vagy mi nem történhet holnap, a pillanat mindig itt van, mindig!

Sokan közülünk azzal töltik idejük nagy részét, hogy egy csomó dolgon egyszerre rágódnak. Hagyjuk, hogy a múlt problémái és a jövő gondjai uralják jelenünket, olyannyira, hogy aggódókká, idegesekké, depressziósakká és reményvesztettekké válunk. Sőt, halogatjuk saját örömeinket, elsődlegességünket és boldogságunkat, azzal győzködve magunkat, hogy “valamikor” majd megfelelőbb lesz. Sajnos ez a halogatás csak ismétlődik és a “valamikor” sohasem következik be. John Lennon egyszer azt mondta, “Az élet az alatt zajlik, amíg mi azzal vagyunk elfoglalva, hogy terveket kovácsolunk.” Amíg mi “más terveket gyártunk”, addig a gyerekeink felnőnek, az emberek, akiket szeretünk, elmennek és meghalnak, testünk hanyatlik, az álmaink pedig elszállnak. Röviden: elszalasztjuk az életünket.

Sok ember úgy viselkedik, mintha az élete egy olyan ruhának a próbája lenne, amit majd később fog viselni. Pedig ez nem így van. Valójában senki sem kapott garanciát arra, hogy még holnap is itt lesz. A “most” az egyetlen idő, amivel rendelkezhetünk, ami fölött hatalmunk lehet. Ha a figyelmünket a mára irányítjuk, kiűzzük a félelmet az agyunkból. Csak a jövőben bekövetkező események miatt aggódunk – nem lesz elég pénzünk, gyermekeink bajba kerülhetnek, öregek leszünk és meghalunk, bármi.

A legjobb stratégia, hogy legyőzzük ezt a félelmet, megtanulni a jelen pillanatra figyelni. Mark Twain azt mondta, “Sok szörnyű dolgot éltem át életemben, néhány közülük tényleg meg is történt”. Nem hiszem, hogy ennél jobban meg tudnám ezt fogalmazni. Gyakorold, hogyan élj az “itt”-nek és a “most”-nak. Erőfeszítéseid jutalomban fognak részesülni.

Az emberi élet tíz szabálya:

Kapsz egy testet. Akár tetszik, akár nem, földi léted egész tartalmára ez a tiéd.

Leckékben részesülsz. Teljes óraszámban látogatod sz Élet nevű szabadegyetemet, ahol mindennap módod nyílik arra, hogy valami újat tanulj.

Nincsenek hibák, csak leckék.  A fejlődés próba-szerencse folyamat, azaz kísérletezés. A “sikertelen” kísérletek éppúgy a folyamat részét képezik, mint az “eredményesek”.

A leckék addig ismétlődnek, amíg azokat meg nem tanulod.  Ugyanaz a lecke a legkülönbözőbb formában kerül eléd, amíg meg nem érted a tanulságot.

A tanulás sosem ér véget. Minden életszakasznak megvannak a maga leckéi, amelyek várnak rád.

A “majd” nem jobb, mint a “most”. Mire eljutsz “oda”, az “amott” még vonzóbbnak tetszik majd.

Mások csupán a te tükörképeid. Semmit sem szerethetsz vagy gyűlölhetsz valaki másban, ami ne azt tükrözné vissza, amit magadban szeretsz vagy gyűlölsz.

Rajtad áll, hogy milyenné teszed az életed. Rendelkezésedre áll minden eszköz és erőforrás. Tőled függ, használod-e őket. Tiéd a választás joga.

Minden válasz benned rejlik. Az élet kérdéseire magadban lelhetsz feleletet. Nincs más dolgod, mint figyelni és bízni.

Amikor megszületsz, mindezt elfelejted.

(R.C. – C.C.S.)

——————————————————————————————————————————-

BÁTORSÁG,  KÜZDELEM,  KITARTÁS

Miből merítsünk bátorságot a célunk eléréséhez?

Az egyik legfontosabb lelki szükségletünk az önbizalom. Önbizalomra van szükséged ahhoz, hogy egyáltalán belekezdj a céljaid megvalósításába. Az önbizalom magában foglalja a bátorságot, attól viszont sokkal több.  A legjobb, amit a céljaiddal kapcsolatban tehetsz az, ha megtartod a megvalósítás folyamatosságát.  Egyrészt azért, mert lendületben maradni könnyebb, mint újrakezdeni.  Másrészt pedig azért, mert az önbizalmadat erősítő sikerélmény, csak a haladásból származhat.

Milyen lehetőségeket tartogathat számunkra az ismeretlen?

Sok lehetőséget a félelmekre. A félelmeid precízen felmutatják a gyengeségeidet, s egyben megbízhatóan ki is jelölik az önfejlesztésed útját. Persze, ettől a félelmek még akár meg is béníthatnak, csak gondolj például a nyilvános szereplésre.  Ezért fontos, hogy a félelmeidet ügyes módszerekkel átalakítsd magabiztossággá.

Miben erősíthet meg minket a küzdelem?

Nehéz helyzetben önmagaddal szembesülsz: az erősségeiddel, valamint a gyengeségeiddel. Minél kiélezettebb az küzdelem, annál tisztább képet kapsz a saját korlátaidról.  Ez az önismeret magas foka. Csak akkor tudod tágítani a határaidat, amikor pontosan látod azokat. A tagadásnak semmi értelme. Nehézségek idején kiemelten fontos, hogy az erősségeidre összpontosíts, különben a kitartásod csökken, és azon tömeg része leszel, akik a gyengeségeikkel igazolják a sikertelenségüket.

Honnan tudjuk, hogy még érdemes valamiért küzdenünk?

Valamiért nem érdemes küzdeni, csak valakiért! Minden célirányos törekvés mögött találsz valakit, vagy valakiket. Például, aki a környezetszennyezés ellen küzd, az nem magáért a környezetért teszi, hanem a benne lakókért. Tehát, azonosítsd azt a személyt vagy személyeket, akik ott vannak a céljaid mögött. A legnagyobb motiváció nem abból fakad, ha tudod, hogy miért küzdesz, hanem abból, ha tudod, hogy kiért.

Fejleszthető-e a kitartás?

A kitartásnak semmi jelentősége, ha nincs nehézség, ha nincsenek akadályok. Így logikusan beláthatod, hogy a kitartás fejlesztésének legalkalmasabb ideje akkor van, amikor nehéz helyzetbe kerülsz.  Egy akadály meghaladása, sőt egy kudarc utáni talpraállás, friss erővel tölt fel, bölcsebbé tesz, és növeli az önbizalmadat.

Mit tegyünk, ha már úgy érezzük, hogy nem bírjuk tovább?

A kitartás alapvetően lelki kérdés. Képzelj el két cselgáncsozót, akik közül az egyik fojtó szorításban tartja a másikat a földön.  Aki vesztésre áll, már hiába jön a pozitív gondolkodásnak hitt önámítással, hogy “nem adom fel”, vagy “én vagyok a győztes”. Szabadulás kizárva. A legjobb, amit tehet, hogy feladja.  Sokan vannak fojtó helyzetben a munkájukban vagy a magánéletükben, amikor a görcsös akarás már haszontalan. Ezt a pillanatot fel kell ismerni, majd visszalépni és valamit drasztikusan megváltoztatni. A passzivitás kiszolgáltatottságban tart. A legjobb, amit tehetsz, hogy mozgásban maradsz, és Te gerjeszted a változást.

(M.J.)

——————————————————————————————————————–

TUDATALATTINK OLYAN, AKÁR EGY SZIVACS

Ma már elcsépelt sztereotípiaként hat, amikor valaki azt mondja, hogy rohanó világban élünk. De mit értünk rohanó világ alatt? Egyre több és több információt, amelyeket a tudatunk segítségével elkezdünk feldolgozni és reagálni rájuk. A feldolgozás és a reakció egyaránt időt és energiát emészt fel. Úgy véljük, hogy ezt a társadalom megkívánja tőlünk. Ez teszi a világot úgymond rohanóvá. Olyan meggyőződés alakul ki bennünk, hogy rohannunk kell, sodródnunk az árral, különben a társadalom kivet magából és elveszünk ebben a rohanó világban.

Azonban tudatalattinkba betáplált üzenetek határozzák meg az életünket. Amilyen üzeneteket folyamatosan ismételve bejuttatunk a tudatalattiba, olyanná kezdünk válni. Miért probléma ez? Az a probléma, hogy őrizetlenül hagyjuk a tudatalattink kapuját és így szabadon ki-be járhat mindenféle kósza gondolat. Lehetnek közöttük pozitívak, amelyek áldásos hatással bírnak, de lehetnek közöttük negatívak is.

A negatív gondolatok hasonlóak a betörőkhöz, akik rossz szándékkal érkeznek a házadba. Kirabolják a lelked, leszívják az energiádat,boldogtalanná tesznek, szóval biztos lehetsz benne, hogy nem távoznak üres kézzel.

Egyedül a Te felelősséged az, hogy ellenőrzésed alatt tartsd a tudatalattidat. Azonban a beidegződés sem reálisabb az össze többi hülye negatív beidegződéstől. Azért rohan a világ, mert mi ezt elhisszük, és asszisztálunk ehhez. Pontosan mi vagyunk azok, akik működtetjük ezt a nagy káoszt, ami körülöttünk uralkodik.

Kevesen hallunk arról a tényről, hogy az emberi elme hasonló a számítógéphez, mivel csak olyan adatokkal dolgozik, amelyeket beletáplálnak. A számítógépet is mi emberek hoztuk létre, az elme működési elveit felhasználva, tehát ez a hasonlat sem logikátlan.

A tudatnak két része van, a tudatos- és a tudatalatti elme. Létezik egyfajta tudatfeletti elme is, de ezt nem mindig illetik ezzel a névvel, vannak, akik Végtelen Intelligenciának, vagy közös tudatalattinak nevezik.

A tudatos elme működését tapasztalod most is, olvasva ezt az írást, tudatában vagy, hogy mi történik veled. Amikor döntéseket hozol, akkor is tudatosan teszed. Tehát minden, ami a tudatosság megtapasztalását kelti benned, a tudatos elméd műve. Van azonban egy tudatalattink is, amelynek a működéséről nem igen szoktak beszélni.

A tudatalatti az, amely minden tapasztalatot elraktároz, amely a külvilágból éri az embert. Olyan ez, mint lényünk feketedoboza. Születésünktől kezdve működik és rögzít mindent a tudatalattinkban. Ezekre azonban nem mindig emlékszünk, mert ahhoz, hogy valami emlékként tudatosuljon bennünk, folyamatosan ismételnünk kell. A tanulás is ezen az elven működik. Ha a tudatalattinkba kerülő összes információ azonnal tudatosulna, elég lenne egyszer elolvasnunk a tananyagot és máris megtanulnánk.

De milyen jó is, hogy nem minden tudatosul bennünk azonnal, hiszen a tudatos agy a megtapasztalásoknak alig egy százalékát képes felfogni, a tudatalatti pedig a maradék kilencvenkilencet. 

Amikor agyad kimerül a sok információ ingertől, gondolj arra, hogy milyen szerencsés vagy, hogy a maradék kilencvenkilenc százalékot nem érzékeled. Ebbe bele is őrülne az ember, ezért a tudatalatti gondoskodik arról, hogy az ember tudatos agyába csak annyi információ tárolódjon, amelyre neki adott helyzetben szüksége van. Alapértelmezett esetben a tudatalatti a szivacshoz hasonlóan viselkedik, ugyanis mindenféle válogatás nélkül magához szívja a külvilág ingereit.

A jó hír az, hogy a tudatos elménk segítségével ellenőrzés alatt tudjuk tartani a tudatalattinkat. Tudnod kell azt is, hogy az, hogy milyen vagy, milyen szokásokkal rendelkezel, a tudatalattidba kerülő ismétlődő üzeneteknek köszönheted.

Sosem véletlen az, hogy milyen emberré válsz. A téged körülvett hatások, befolyások miatt vagy olyan amilyen. 

Amikor egy bizonyos benyomás éri a tudatunkat, ezt a tudatalatti azonnal magáévá teszi, vagy levon egy következtetést. 

Ha tisztán akarod tartani a tudatodat, ne nézz negatívitásról szóló dolgokat a tévében, az interneten, stb…

A tudatalatti programja hozzávetőlegesen fél év alatt felülírható, és olyan üzeneteket táplálhatsz bele, amelyekről szándékosan te döntesz.

Néhány fontos tanács a végére:

  • Tudatosan szűrd meg azokat a kijelentéseket, amelyeket önmagadról vagy a világról átengedsz a tudatalattidnak, hogy befolyásolják az életedet. 
  • Pozitív nyelven gondolkodj magadról és utasítsd vissza magadban, ha valaki lekicsinylően beszél hozzád, vagy olyan kijelentéseket tesz, amelyeket nem akarod, hogy önmagadra nézve igazak legyenek.
  • Ha valami neked nem tetsző dolgot látsz a világban, akkor ne hagyd, hogy ez a tudatalattidba mély nyomot hagyjon. Nézd a helyzetet objektíven, és nem fog az életed részévé válni.
  • Bombázd az elméd pozitív megerősítésekkel nap, mint nap. Legyen ez a jelen idő, egyes szám, első személy, pl: Szeretetre méltó ember vagyok. Türelmes vagyok. Mások hasznára válok. Boldog ember vagyok.
  • Vedd körül magad pozitív elmékkel. Keresd meg a példaképeidet, vagy azokat, akik felemelnek szellemileg, és olvass róluk még többet, idd magadba a gondolataikat, hallgass hanganyagokat róluk. Hagyd, hogy pozitívan befolyásolják az életedet. Ahelyett, hogy a sok szemetet fogyasztanád a tévéből, Te légy az, aki megválassza, hogy kiről és miről akarsz tájékozódni. Az internet világában ez több, mint lehetséges.

(S.M.)

——————————————————————————————————————-

KRITIKAI GONDOLKODÁS ÉS A NÉZETELTÉRÉSEK

Kritikusan gondolkodni valamiről, meglátásom szerint annyit jelent, hogy időlegesen elfogulatlanná válunk. Közhelyszerűen mondhatnám azt is, hogy az elfogulatlanság a döntéshozatalainkban mindig lényeges, különben az indulatainktól vezérelve olyan dolgokat is megteszünk, amelyeket a későbbiekben akár meg is bánhatunk. Amikor az indulataid vezérelnek, különösen, ha azok negatívak, 90% esélyed van arra, hogy hibázni fogsz.

Az emberek többsége az indulataitól vezérelve cselekszik, reagál az élethelyzetekre és hoz meg döntéseket. Ezért élnek átlagos életet, átlagos boldogsági fokon,átlagos egészségi szinten és átlagos idegállapotban. A sikerhez szükséged van kritikai gondolkodásra, ha ez nincs meg, nem számolhatsz a siker lehetőségével.

Ha elégedett, boldog életet akarsz élni nem csak átlagos szinten, hanem maximális szinten, akkor először a gondolkodásmódodat kell testre szabnod. Tekintheted ezt egyfajta befektetésnek is, amely a sikert garantálja. Nem spórolhatod meg ezt a befektetést, különben a kudarcot tervezed meg. És itt jön a képbe a kritikus gondolkodás. Amikor olyasmi történik a világban ami nem különösebben a kedvedre való, a legjobb, ha előveszed a kritikai, objektív látásmódodat. Lehet, hogy nehéz elfogadni, de attól, hogy valakivel nem értesz egyet, ellentétes a politikai nézetetek, még lehetnek jó meglátásai, ötletei, amelyet el kell ismerned, hogy helyénvalóak. Nagyon kritikus pont ez tudom, mert ha valakivel nem értünk egyet, hajlamosak vagyunk önmagunkat egy harctér közepére képzelni, egymással szemben harcolva, ahol csak az egyik kerülhet ki győztesként.

Erény az, ha valakinek a véleményét anélkül figyelembe tudod venni, hogy nem feltétlenül szimpatizálsz a személyiségével. Kritikai gondolkodás szempontjából pedig ez annyit tesz, hogy időlegesen félreteszed az elfogultságodat, és megérted a másik fél gondolkodásmódját. Elképzeled magad a helyébe, hogy ő hogyan gondolkodik. Amikor ezzel készen vagy, már nem egy felületes képed van arról, hogy a másik fél ellentmond az elveidnek, hanem meg is érted őt. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy megváltozik a véleményed, csupán annyit, hogy a rugalmasabbá válsz.

Mindig légy nyitott a kritikai gondolkodásra. Ne engedj a fegyelmezetlen beidegződéseidnek. Gondolkozz mielőtt cselekszel. Gondolkozz kritikusan, ne pedig felületesen!

(S.M.)

————————————————————————————————————————————

SZENVEDÉLYEK  BÖRTÖNÉBEN

A keleti filozófiák szerint el kell engedni vágyainkat ahhoz, hogy szabadok vagyis boldogok legyünk, mert életünkbe vágyaink hozzák a szenvedést. Vágyaink nem mások, mint iránymutatások, ösztönzők önmagunk kiteljesítéséhez. Más aspektusból nézve, pedig mankók ahhoz, hogy sikeresek legyünk, sikerünk végső célja, pedig nem más, mint a földi életünk fenntartása, hátterünk erősítése, hogy sikeres utódokat hagyhassunk magunk után, kik tovább viszik a stafétát.

Itt a nyugati civilizációban inkább választjuk azt az utat, hogy megtanulunk szabadon vágyakozni. Így a keleti és a nyugati szemlélet ugyan más és más utat mutat követőjét, de bölcsen haladva azokon mind két út ugyanoda vezeti követőjét: a szabadsághoz. Földi életünk legfontosabb feladata önmagunk megismerésével a szabadságban való kiteljesedés.

Hogy vágyaink iránymutatóként, eszközként használhassuk az életünk céljainak megvalósításához legfontosabb feladat önmaguk megismerése, ezzel együtt korlátaink elfogadása is. Fel kell tárni esetleges tudat alatti frusztrációink okait, melyek blokkokként hatnak, gátolva minket az előre jutásban. Akkor nem válnak vágyaink börtönfalakká, ha figyelembe véve fizikai, emocionális, intellektuális és fizikai adottságainkat, valamint külső körülményeinket és lehetőségeinket helyesen tűzzük ki céljainkat.

Első lépésként fel kell ismernünk belső késztetéseinket, meg kell neveznünk, szembesülnünk kell vágyainkkal, melyek a nem eléggé tudatos embert dróton rángatják akár a végletek között, illetve kellő tudatosság nélkül, gyávaságból, gyengeségből, félelemből, bűntudatból vagy önbizalomhiányból nem lép rá az önmegvalósítás útjára, akkor a kielégítetlen szükségletek előbb-utóbb függőségek kialakulásához vezet. Függőségeink a szabadságban, önállóságban való fejlődést és kiteljesedést akadályozzák. Minden függőség valamely alapvető, valós fizikai-lelki-szellemi szükséglet pótlékaként alakul ki, a kielégítetlenség megszüntetésének, az űr kitöltésének vágyából fakad. Más szóval minden függőség egy belső hiány külső megnyilvánulása, mely egy valós és reális vágyból fakadó szükséglet hiányát pótolja.

Ezek a sokat emlegetett káros szenvedélyek, kezdve az alkoholizmustól, kábítószer használat, munkamánia, társfüggőségen át, a net függőségig stb., melyek közös ismertetője a destruktív hatása életminőségünkre, kapcsolatainkra, és személyiségünkre. Ezzel szemben valós vágyaink, és kielégítésük minden esetben konstruktívan járulnak hozzá életcéljaink eléréséhez, önmegvalósításunkhoz, fejlődésünkhöz, szabadságunk növeléséhez. Ismerd meg magadat, ismerd fel valós vágyaidat, szabadulj meg függőségeidtől! A benned levő vágyakat, akaratot, és szenvedélyes erőket pedig éld meg pozitívan, állítsd őket életed céljai megvalósításának eszközéül!

Az önmegvalósításnak három fokozata van. Az önkifejezés, melyek a választásaid révén rövid távú vágyaid beteljesülésével juttatnak élvezetekhez. Ezek az életed színessé, kívánatossá teszik, másrészt hozzájárulnak rövid távú egyensúlyodhoz, stabilitásodhoz. Az önátadásban mélyebb vágyaid megvalósítása során a hosszabb távú céljaid érdekében lemondasz rövid távú élvezetekről és vágyakról, ezeket háttérbe szorítva vagy késleltetve. A ilyen hosszú és középtávú célok megvalósításának eredménye az önfeledtség és a mély öröm. Önmagad felülmúlása az egyik legnagyszerűbb megtapasztalás, amikor legyőzöd saját magadat, legyen az lelki, tudati, vagy akár fizikai síkon. Amikor határaidat feszegetve, olykor borotvaélen táncolva, de eléred az áhított célt. Igen ez gyakorta megerőltető és szenvedéssel fizetendő az ára. Ezek az eredmények azonban megérik, a fáradságot. Önmagad legyőzésével igazi értékeket alkothatsz, melyekkel nemcsak környezeted, kapcsolataid, szakmai előmeneteled vagy anyagi javaid gyarapodnak, hanem tapasztalataid, önbecsülésed, magabiztosságod is!

Amikor a szándékod elég erős, akaratod és motivációdra támaszkodva vállalod a szenvedést. Kezdetben nagy önfegyelemre és erős elszántságra van szükséged, de idővel megtapasztalod az alakulóban lévő eredményt, és majd átesel a holtponton is. Ez lesz az a pillanat, amikor megtapasztalhatod az élvezet és a szenvedés közötti fontos kapcsolatot, mely valóban nagyszerű minőség: a SZENVEDÉLY erejét! Ettől fogva úgy érzed mindenre képes vagy, ha kellene a sarkaiból is képes lennél kifordítani a világot, és nincs ami megállíthatna célod elérésében.

Óriási élmény amikor megérzed akaratod, tudatosságod, cselekvőképességed, alkotóerőd, intelligenciád, hited hatalmát, mellyel megteremtheted a vágyad tárgyát! Ezután a tudatod irányításával, az önmagadból szárnyra kelt szenvedély hajtóerejével már egyenes az utad a célodig. A szenvedély átsegít minden akadályon és elmossa a határt befektetésül szánt szenvedés és cél megvalósulása felett érzett öröm között. Most már csak azon kell őrködnöd a tudatod irányítása alatt tartsd a szenvedélyed erejét, mert a felszabadult alkotó energiáidat képes lehetsz akár önmagadat kizsarolva kibontakozni hagyni.

Egyensúlyban tartott tudatosság és szenvedély kéz a kézben óriási segítőd bármily igazán vágyott és akart célod megvalósításában. S, ha a szenvedély útitársad szenvedésed már szinte élvezet, míg elérsz a célig. És tudjuk, mindig az út a fontos, nem csak a cél, noha egy jól bevégzett terv felett érzett akár mámoros érzés élvezése sem elhanyagolandó! Az ilyen hosszú távú vágyaink és azok megvalósítása hangolnak rá a boldogságra.

A ma emberének az egyik legnagyobb problémája, szenvedésének forrása, hogy nincsenek hosszútávú, akár életre szóló, vagy akár a földi léten túlmutató vágyai, álmai, és ezekhez tatozó céljai. Ezért vágyai rendezetlenül csapongnak és hajszolják, mellyel ellehetetlenítik az örömöt, a boldogságot és az önmegvalósítás akadályává válik. Ekkor él élvezetről élvezetre, merül függőségekbe, de nem tapasztalja meg a mély örömöt, nem lehet boldog és élete és fejlődése sem fog kiteljesülni.

Tudnod kell, hogy legmélyebb vágyaid mindig pozitívak, már a felismerés pillanatában energiával töltenek el, hiszen azokat nem az elérendő tárgyuk, hanem a forrásuk, vagyis a Te Önnönmagad határozod meg! Ezért már pusztán azzal, hogy rátalálsz és vágyhatsz az elérésére önmagában is felemelő érzés és ettől is teljesebbnek érzed magadat! Tehát találd meg vágyaidat, tervezd meg az elérésükhöz vezető utat, légy kitartó és mindig tartsd szem előtt a célod! Szenvedj és harcolj tudatosan és szenvedéllyel a legnagyobb élvezetekért s főleg önmagad és céljaid megvalósításáért!

(O.A)

——————————————————————————————————————————

SZENVEDÉS vagy ÉLVEZET

A lelki szenvedéssel  azon túl, hogy sanyargatja az érzelmeinket, fizikailag is érezteti a hatását. Gyomorideggel jár egy állásinterjú például, -feltéve persze, ha az interjú alany nem bízik önmagában, vagy abban, hogy egyáltalán lehetséges-e számára megkapnia az adott állást. A szenvedést azonban érdemes más szemszögből is megvizsgálni, ugyanis megfelelően hozzáállva, még saját előnyünkre is felhasználhatjuk. A szenvedés lehet pozitív is, amennyiben az célratörő és a jutalom ott áll a kemény munka mögött.

Sportolók bizonyítják ezt, amikor próbára téve fizikai képességeiket, a maximálisat kihozzák saját magukból, amelyek gyakran fájdalmasak. Az ünneplés pillanatában, amikor aranymedállal a nyakukon állnak a dobogón, a nemzeti himnuszt hallgatva, nem kérdéses számukra, hogy a szenvedésért a jutalmukat megkapták. A szenvedés tehát előre vitte őket az életben, többé váltak, megküzdöttek a jogosan kiérdemelt jutalomért.

Az emberek keresik a siker titkát. A legtöbben valamiféle misztérium, titok után kutatnak. Nem értik, hogy egyes emberek miért boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak másoknál. A sikeres és sikertelen emberek alapvetően másképp gondolkodnak az életről. A sikeres emberek céltudatosan vállalják a rövid távú fájdalmakat a hosszú távú siker érdekében. A sikertelen emberek ezzel szemben a rövid távú élvezeteket választják, amelyek hosszú távon sikertelen, boldogtalan élethez vezetnek. Miért is? Mert számunkra az okoz élvezetet, amelyet már ismerünk, nem okoz sem fizikai, sem pedig lelki kellemetlenségeket.

A fájdalom érzését minden ember megtapasztalja, de nem mindegy, hogy milyen módon. Az egyik eset az, amikor a céljaid megvalósításán dolgozol, a másik pedig az, amikor az elszalasztott lehetőségek miatt szenvedsz, amelyeket meg tudtál volna tenni, de mégsem tettél meg, mert meg kellett dolgozni értük. A sikerhez aktív életforma kell, a sikertelenséghez pedig teljesen megfelel a passzív, reaktív életforma.

A boldognak, sikeresnek nevezett emberek nem azért sikeresek, mert életük mentes a kellemetlenségektől, hanem azért, hogy ők a kellemetlenségeket, fájdalmakat befektetésként kezelik, amelyek megtérülnek, amikor learatják munkájuk gyümölcseit. Az ember mindig a megszokott dolgokra törekszik, mert az nem állítja kihívás elé. Azonban, ha változtatni szándékozol az életeden, akkor másképp kell gondolkodnod. Tudnod kell, hogy a változás kellemetlenségekkel, időnként fájdalommal jár együtt. Ezzel együtt pedig vállalnod kell, ha célba akarsz jutni. Ha szálkásítani kívánod a tested, akkor el kell fogadnod az azzal együtt járó kellemetlen érzéseket is, mint például az izomláz. De ezzel szemben azt is tudod, hogy az izomzatnak okot kell adni arra, hogy növekedjen, és ezt csak megfelelő terheléssel lehet elérni. Ha ezt tudod, kész vagy elfogadni az azzal járó fájdalmat is. Feltéve persze, ha elég erős a motivációd. Ha kitartó vagy, hamarosan az eredményt is látod ez biztos.

Tedd fel magadban a kérdést, hogy mire vágysz, és mit akarsz elérni az életben. Aztán tedd fel a kérdést, hogy ezzel milyen kellemetlenségeket kell bevállalnod? Majd tudatosítsd magadban azt az élvezetes állapotot, amikor eléred a célodat, és visszatekintve látod, hogy megérte “megszenvedni” érte. Mert ne feledd: a szenvedést nem tudod elkerülni, és csak akkor kompenzálódik, ha azt befektetésnek tekinted egy kellemes cél, állapot elérése érdekében.

Ennék drasztikusabb de hatásos módszer az, ha a tudatos bűntudatkeltést használod magaddal szemben, annak érdekében, hogy cselekvésre bírd magad. Az agynak ugyanis okokra van szüksége ahhoz, hogy valamit hajlandó legyen megtenni, vagy éppen meg nem tenni. Írd le minél érzékletesebben magadnak azokat a negatív dolgokat, amelyeket következményként megtapasztalhatsz , ha nem cselekszel, és erre folyton emlékeztesd is magad.

Ha például szeretnél lefogyni, de nem vagy hajlandó a napi intenzív mozgásra, tudatosan állíthatsz rémképeket magad elé, koszorúér tágulatról, gyomorfekélyről, szívbetegségről, légszomjról, ami várhat rád, ha nem teszed helyre magad egészségileg. Másrészről pedig köss pozitív élményképeket ahhoz az állapothoz, amelyet el szándékozol érni. A fogyásnál maradva, lásd magad, ahogyan dolgozol naponta az alakod formálásán, fogyókúrázol, érezd az átmeneti fájdalmat, kellemetlenséget, ugyanakkor lásd az eredményt, hogy könnyebben mozogsz, egészségesebb vagy. Ha tudatában vagy annak, hogy mit nyerhetsz, illetve mit veszíthetsz bizonyos cselekvéseid, vagy éppen nem cselekvéseid által, ösztönözve fogod érezni magad a cselekvésre, mégpedig azonnal. Ne félj megijeszteni magad, ha arról van szó, hogy felemeld a feneked és végre csinálj valami hasznosat.

(S.M.)

——————————————————————————————————————————

A HALOGATÁS  VALÓDI  OKAI

A halogatásra való hajlamot nem lehet kinőni, viszont dönthetsz úgy, hogy felhagysz vele és helyette úgy éled az életed, ahogyan azt szándékodban áll élni. A nagy teljesítmények és a siker titka az, hogy ki kell lépnünk az állandó megfelelni akarás állapotából és el kell kezdenünk azokkal a dolgokkal foglalkozni, amelyek elégedettséggel töltenek el minket. Ennek feltétele azonban az, hogy ellenálljunk a halogatás visszatartó kísértésének.

Amikor meg kell tenned valamit, ki kell lépned a kényelmi zónádból, meg kell mozdítanod az izmaidat, koncentrálnod kell, amely energia befektetést igényel a részedről. Minden tevékenység, amely erőfeszítést igényel, kényelmetlen az emberi természet számára. Az elégedett és sikeresnek nevezett emberek nem véletlenül sikeresek, hanem azért, mert nem csak terveznek, hanem cselekszenek is. Ők nem elégszenek meg azzal, hogy a terv megszületik a fejükben, valóra is szándékoznak váltani azt. A cselekvés és a halogatás kizárják egymást.

A halogatásnak mély lélektani okai vannak, és csak akkor lehet igazán szembeszállni vele, ha pontosan tudjuk, mit akarunk, és ha ismerjük a gyenge pontjainkat, amelyek visszatartanak a cselekvéstől. A halogatás mögött többnyire a sikertől való félelem és a félbehagyott cselekvések szokása állnak.

(S.M.)

——————————————————————————————————————————–

SZEMÉLYES   ALKOTMÁNY

A saját életünknek is meg kell alkotnunk a maga “törvényszerűségeit”. Ahogyan egy országnak van alkotmánya, ugyanúgy nekünk is kell, hogy legyen. Egyéni, saját életünkre szabott alkotmány. Egy ország csak akkor tud működni, ha megvannak az alapjai. Jogi alapok, törvények amiket betartva tud működni.

Miért ne lehetne nekünk is saját személyes alkotmányunk? Miért ne alkossuk meg magunknak? A kérdés egyszerű, de nem sokat törődünk a megválaszolásával, hanem leintjük azt. Az igazság az, hogy bármennyire is idegenkedünk a dologtól, vagy nem is ismertük ezt a kifejezést, mindenki a saját alkotmánya szerint éli az életét. Az hogy, tudatosan, vagy tudattalanul az most nem érdekes. A saját alkotmányunk az életfelfogásunk, gondolkodási és cselekvései szokásaink. Mit tartunk fontosnak és mit nem. Miért vagyunk hajlandóak erőfeszítéseket tenni, és mit halogatunk.

A legtöbb ember, tudattalanul él. Nincs konkrétan meghatározott célja, elvek amik szerint élne. Csak egyik napról a másikra vegetál. Ennek több oka is lehet. Aki elveszítette az életbe vetett bizalmát, a világot egy rossz helynek látja, attól nehezen várhatnánk el, hogy élvezze az életet. Következésképpen célokat sem tűz ki maga elé. A napokat csak átvészelni akarja, és két lábbal a földön él, az anyag fogságában mint egy robot. Nos, a blogom célja éppen az, hogy motivációval szolgáljak ezeknek az embereknek. Tudom, hogy gyakran elég egy kellően inspirált mondat, egy blogbejegyzés, hogy az ember érőre kapjon és élje az életét.

Amíg egy ország alkotmányát, jogászok, állami személyek alkotják meg közös megegyezéssel, addig a mi saját alkotmányunkat, csak mi magunk vagyunk jogosak megalkotni. Legyünk figyelmesek, és gondoljuk át, hogy mit alkotunk meg.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy leülünk egy üres lappal, és egy tollal, majd leírjuk mik fontosak nekünk az életünkben. Mondjuk kezdésként elég 10-12 dolog, idővel, úgyis bővül a lista. Az már felvethet kisebb problémákat, ha nem tudjuk mi is fontos nekünk Ilyenkor nem kell elcsüggedni. Ez csak annyit jelent, hogy eddig az életünket REAGÁLÁSSAL éltük. Reagáltunk a külvilágra, és nem kérdeztük meg magunktól, hogy mit is akarunk, mi tesz minket boldoggá. Ha ilyenek voltunk, akkor nem várhatjuk el a tudatunktól, hogy a kérdésre válaszolni tudjon, mivel nincs hozzászokva. Az első lépések mindig nehezek. De gyakorlat teszi a mestert, és a tudatunkat is hozzá lehet szoktatni.

Kicsit világosabban: a személyes alkotmányunkba beletartoznak a személyes dolgaink. A hobbink, a munkánk, a kapcsolataink. Az életmód, környezet, egészség, lelki nyugalmunk, boldogságunk….sorolhatnám. Ide tartozik még az is, hogy milyen erkölcsi módokat kívánunk magunkévá tenni. Ilyen lehet a becsületesség, segítőkészség, jótékonykodás, humor, optimizmus… Az, hogy neked mi a fontos, azt te döntöd el. Az alábbi példák, csak tájékoztató jellegűek.

Vegyük ezeket sorra és írjuk le. Sokan erre azt mondanák, hogy fölösleges, mert ott van a fejükben, akkor minek leírni azokat? Nos az igaz, hogy nem a papíron, hanem a fejben dőlnek el a dolgok, viszont ha nem írjuk le, akkor csak kósza gondolatok. Ha leírjuk akkor konkrét formát adunk neki. Egy bizonyos szinten megalkotjuk azt a fizikai világban. Azzal, hogy leírjuk érzékelhetővé tesszük a valós világban. Valójában itt kezdődik a folyamat amikor a gondolatból fizikai valóság lesz. Szóval, írjuk le, mert akkor rá tudunk pillantani, és összeszedettebek leszünk.

(S.M.)

—————————————————————————————————————————

AZ  ÓRAMÓDSZER

Az óra módszer segítségével reális képet tudsz alkotni a rendelkezésedre álló időről. Amikor a napodat tervezed, legyen előtted egy óra. Azért fontos ez, mert képzeletedben be tudod határolni az idődet. Így jobban át fogod látni a napodat. Próbáld ki a következő gyakorlatot: Ülj le, és helyezz magad elé egy órát. Figyeld, ahogyan a másodpercek múlnak: Tik-Tak. Hangolódj rá az időre és annak sebességére. Ha figyeled az órát, reális sebességgel látod az idő múlását. Nem fogod gyorsabbnak, vagy lassabbnak érzékelni, hanem épp olyannak amilyen valójában.

Az óra módszer segítségével reális képet tudsz alkotni a rendelkezésedre álló időről. Amikor a napodat tervezed, legyen előtted egy óra. Azért fontos ez, mert képzeletedben be tudod határolni az idődet. Így jobban át fogod látni a napodat. Próbáld ki a következő gyakorlatot: Ülj le, és helyezz magad elé egy órát. Figyeld, ahogyan a másodpercek múlnak: Tik-Tak. Hangolódj rá az időre és annak sebességére. Ha figyeled az órát, reális sebességgel látod az idő múlását. Nem fogod gyorsabbnak, vagy lassabbnak érzékelni, hanem épp olyannak amilyen valójában.

Amint ezt megfigyeled, képzeld bele magad bizonyos óraközökbe. Kérdezz meg magadtól időpontokat, mint például: Mit fogok tenni ma délután 3 és 5 óra között? Koncentrálj erre az időcikkre és lásd magad olyannak, aki 5 óra után már túl van a megoldandó feladatokon. Tervezésnél legyen előtted egy naptár és egy határidőnapló, vagy jegyzetfüzet is. A leghatásosabb, ha már lefekvés előtt betervezed a honlapi feladataidat.

Első lépés: Vedd figyelembe az adott napra a már lefoglalt időpontjaidat! Ide tartozik a munkaidőd, ami például reggel 8-tól délután 4.-ig tart. Ezt az időszakot képzeletben satírozd be magad előtt, miközben nézed az órát. Így, megállapíthatod, hogy 8-tól délután 4-ig biztosan nem érsz rá, ezért ha tervezned kell valamit is arra a napra, csak délután 4 órától lehetséges.

Második Lépés: Most már tudod, hogy mint szabadidő, a rendelkezésedre áll aznap délután 4 órától éjfélig. Az pontosan 8 óra. Ha 10 órakor már lefekszel, akkor is a rendelkezésedre áll 6 szabad óra. Itt jön a képbe a célmegvalósítások gyakorlati alkalmazása. Ahelyett, hogy csak várnál a legmegfelelőbb időpontra a cselekvéshez, (Ami egyébként sosem jön el, a legmegfelelőbb időpont most van) tudatosítsd magadban, hogy a rendelkezésedre áll 6 teljes óra, amit remekül tudsz kihasználni.

Kérdezd meg magadtól: Mi az a tevékenység amivel a leghasznosabban tudnám eltölteni az időmet? A Legfontosabb, hogy a szabadidődet mindig produktívan használd ki.

Munka közben is legyen a közeledben egy óra. Ha szem előtt van, segít neked abban, hogy reálisan lásd és betartsd az időt. Jó érzés lesz majd látni, hogy nekiláttál a cselekvésnek és az adott időpontban végzel is vele. Sokan kitűznek feladatokat maguk elé, de nem veszik a fáradtságot, hogy dolgozzanak rajta. Ha tudatosan figyeled az idő múlását, akkor nem fogod többé gyorsabbnak érzékelni, mint amilyen.

(S.M.)

————————————————————————————————————————–

HALADJ  LASSAN, DE  BIZTOSAN  ÉS  A SIKER  GARANTÁLT!

Határidők nélkül a célok csak álmok maradnak., hiszen sosem kerül sor a megvalósításukra. Biztosan ismersz te is “holnap” embereket.  Majd holnap elkezdenek sportolni, majd holnap leszoknak a dohányzásról, majd holnap új életet kezdenek, de ma még “utoljára” a régi kerékvágásban szeretnének tovább haladni.

Amikor azt mondod magadnak, hogy “holnap” , akkor a tudatod ezt az információt fogja magad előtt tolni , hiszen a holnap sohasem jön el, amikor pedig a jelenné lesz, akkor a tudatod jogosan azt mondja: “Neked nem kell most belekezdened semmibe sem, hiszen kijelentetted – sőt egész nap ezt ismételgeted, hogy “holnap”! Szóval lazíts még ma, majd holnap nekiláthatsz.

A holnap egy határozatlan időintervallum, nem tudunk mit kezdeni vele.  A holnap magunk előtt való tologatása okozza a halogatás szokásának a jellemünkbe való bevésődését.

De mégis hogyan tűzz ki határidőt?  Először is szükséged lesz a szándékod erejére. Legyen az a szándékod, hogy akármi is lesz, kitartasz a céljaid mellett és a terveidnek megfelelően cselekszel.  A második dolog az, hogy pontos határidőkben gondolkodj mint például: Sikeres angol nyelvvizsgát tenni 2013. június 15.re.  Ez egy konkrét maghatározott időpont. Haladj fokozatosan, sok kicsi sokra megy alapon, és kezdj el jó előre dolgozni a céljaidon.  Már akkor kezd el, amikor még a határidő nagyon távol van.

Előnyben vagy, hiszen még ráérsz, és nem kell órákat rászánnod egy napból a megvalósításra. Kezdetben elég napi fél óra is, majd a határidő közeledtével fokozatosan növeled az óraszámot. Szánj önmagadra 15-30 percet naponta, hogy az egy év múlva kitűzött célodon dolgozhass jó előre!

Na de miért ilyen korán, nem ér rá? Ha így teszel, megszabadulsz a stressz terhétől, ami akkor érhet, ha az utolsó pillanatokban álmatlanul forgolódsz az ágyadban, attól tartva, hogy nem tudod megvalósítani határidőre a terveidet. Napi tizenöt perc csupán. Mit gondolsz az átlag emberek mennyi időt töltenek azzal, hogy egy egy éves céljaikon előre dolgozzanak? Szerintem kitaláltad: nulla.

Amikor határidőt tűzöl ki, vedd figyelembe jelenlegi tevékenységeidet, mérd fel a helyzeted, határozd meg, hogy mit miért csinálsz. A legjózanítóbb kifogás erre az időhiány, hiszen napi 12 órát dolgozni, és még élni is mellette, nagyon nehezen megy. Ha ezek után nyolc órát áldozol alvásra, akkor is marad négy órád. Pusztán napi négy óra, hogy magaddal és a szeretteiddel foglalkozhass.

Ha elkezded feltérképezni a vágyaidat, és célként kitűzni a megvalósításukat, az első lehangoló kérdésed az lesz, hogy: “Honnan tudok több időt szerezni, amikor csak négy óra szabad időm van naponta?” A rendelkezésedre áll napi huszonnégy óra, és ha tényleg fontos számodra a célod, akkor hajlandó is leszel lemondani az időpocsékolásról amit a tévé előtt töltesz.

(S.M.)

——————————————————————————————————————————

A  MUNKA  ÉS  A  MAGÁNÉLET  EGYENSÚLYA

Vannak karrieristák, akik hatalmas elismerésre tesznek szert a munkahelyükön, önálló vállalkozásokat hoznak létre, meggazdagodnak, azonban az életük többi területére a kudarc jellemző. A házasságuk csődben van, a baráti kapcsolataik megromlottak, egészségük a romok alatt, állandó konfliktushelyzetbe kerülnek másokkal, és sorolhatnám tovább. Ezeket hallva, elgondolkodunk azon, hogy ez a nagybetűs siker ára? Akarunk mi egyáltalán sikeres karriert építeni, vagy inkább megmaradunk a jelen helyzetünkben, de legalább a családi békénk megmarad? Valóban, ezek valós problémák, és sok “sikeres” ember életére is jellemzőek, azonban vegyük figyelembe, hogy vannak kivételek is. Vannak emberek akik életük minden területén sikeresek, a titkuk pedig az, hogy egyensúlyban tartják az életüket. Mit is jelent ez? Tudatosítják magukban azt, hogy az élet különböző aspektusokból épül fel, és csak akkor lehet valaki elégedett az életével, ha egyensúlyban tartja ezeket.

Az a munkamániás aki csak a munkájában tud sikereket elérni, könnyen azon kapja magát, hogy egész napját azzal tölti, hogy a munkájába temetkezik. Ezzel kel, és ezzel fekszik. Mindemellett pedig elhanyagolja az egészségét, a családját, a hétköznapi élet eseményeit, és úgy tűnik, mint aki egy teljesen másik bolygón él. Az oka ennek nyílvánvaló: sikerélményeket akar, és lehetőleg minél többet. Ha ezt csak a munkájában tudja megélni, akkor ösztönösen minden idejét ennek próbálja szentelni.

Tehát ezek az emberek habár jól élnek, nem lehetnek igazán boldogok, mert életük többi része egy nagy rakás szemétdomb. A megoldás abban rejlik, hogy vállalj felelősséget az életedért, tudd, hogy te határozod meg, hogy mit kezdesz vele. Mindennapjaid során foglalkozz életed minden területével. A munkáddal, családoddal, egészséggel, szabadidő, barátok stb. Az ideális az lenne, ha egy sikeres munkanap után, egy egészséges, harmonikus családba érkeznél haza. Ezt csak akkor tudod elérni, ha energiát szentelsz annak, hogy fenntartsd a családi harmóniát. A munkamániásnak szinte rémálma hazamenni, hiszen otthon megoldatlan konfliktusok várják, és nagyon gyakran pont emiatt a túlórázást vállalják, csak hogy el tudjanak menekülni otthonról. Mindezek nem történnének meg, ha az egyensúlyt fenntartanák.

El kell kerülni a fásultságot, mert az érdektelenségbe torkollik, amikor egyáltalán nem érdekel bennünket, hogy mi van a körülöttünk levő emberekkel. Az egyensúly fenntartása azonban nem könnyű, de mindent meg kell tenni azért, hogy a lehető legjobban irányítsuk az életünket. Máskülönben az élet elszalad velünk, és rájövünk, hogy nem úgy éltünk, ahogyan szerettünk volna. És mindez miért? A saját fegyelmezetlenségünk, önzésünk, és lustaságunk miatt. Tehát mégegyszer: Törekedj az egyensúlyra!

(S.M.)

—————————————————————————————————————————–

A  SIKERES  EMBEREK  TITKA

A sikernek ára van. Csak azok lesznek sikeresek bármiben is, akik hajlandóak áldozatot hozni a siker érdekében. Az áldozathozatal pedig nem kellemes. Pontosan arról szól a dolog, hogy valaminek az érdekében felhagyunk egy megszokott szokásunkkal, és más cselekvési szokással helyettesítjük azt.

Ha az a célod, hogy lefogyj, akkor áldozatot kell hozni. Amikor a hűtőszekrényed kinyitod és késztetést érzel arra, hogy felfald azt a nagy darab sonkát, amit már régóta kiszemeltél magadnak, észbe kell kapnod és mérlegelned kell. Tudnod kell azt, hogy vagy megeszed a sonkát, vagy pedig lefogysz. Nem teheted mindkettőt egyszerre. Főleg akkor nem, ha ezt minden nap megteszed.

Egy másik jelenség az, amikor kifogásokat keresünk, azzal érvelve, hogy kivételes alkalomról van szó, és ezért nem tartjuk magunkat az elhatározásunkhoz. Áldozatvállalásból ilyenkor megbukunk. “Ma jól érzem magam, a barátaimmal vagyok, így kivételesen megengedem magamnak, hogy többet igyak a kelleténél.” vagy pedig: “Esik az eső, inkább nem megyek futni.”

Aki hajlandó az áldozatvállalást felvállalni, annak a jutalma nem marad el. Aki pedig sosem hoz áldozatokat, folyton az elszalasztott lehetőségeken fog rágódni, amelyeket megtehetett volna, de nem tett meg, mert nem volt hajlandó áldozatot hozni, mert túl könnyelmű volt.

A sikerért meg kell dolgozni. A megdolgozást értelmezhetjük úgy is, mint a jellemünk építése. Az a szilárd lelkiállapot, amikor határozottan, elkötelezzük magunkat egy cél mellett, és megfogadjuk, hogy bármi is történjék, bármilyen hangulatban is legyünk, azt maradéktalanul véghezvisszük. A kulcsszavak: Konkrét cél, elkötelezettség és megvalósítás.

(S.M.)

—————————————————————————————————————————-

 A SZELLEMI  ÜZEMANYAG

A fizikai testnek ételre van szüksége az életben maradáshoz, a kocsiknak pedig üzemanyagra. Mivel, nem csak fizikai testünk van, hanem szellemünk is, tehát gondolkodó, kreatív lények vagyunk, ezért elengedhetetlen, hogy a szellemünket is időnként feltöltsük “üzemanyaggal”. Íme 6 “üzemanyag típus” amellyel feltöltődhetsz szellemileg:

1. Hallgass megfelelő zenét. A zene hihetetlen módon befolyásolja a hangulatunkat és az energiaszintünket is. Kiváló motivációs forrás is egyben. Amikor ellazulni vágysz, esetleg meditálni szeretnél, akkor a lágy zene a megfelelő erre a célra. Ha viszont éppen sportolsz, vagy súlyokat emelsz, akkor a kemény rock, heavy metal zene a legmegfelelőbb.

2. Kelj fel korán. Reggel még kevesen aktívak, így amíg mások még alszanak te már előnyös helyzetben lehetsz hozzájuk képest. A reggeleid mindig frissek és üdék lesznek és mások csak ámulnak rajta, hogy mitől vagy ennyire energikus. Képzeld csak el, hogy már reggel végzel a legnehezebb feladataiddal amelyeket különben a végsőkig halogatnál. Mások még csak ébredeznek, te már túl vagy a nap nehezén. Hát nem lenne nagyszerű így élni az életünket nap mint nap?

3. Fogyassz egészséges ételeket. Amit eszünk, az kihatással van a testünkre és ezzel együtt a hangulatunkra is. A nehezen emészthető egészségtelen ételek teljesen lefoglalják az energiánkat, amelyet emésztésre használ fel, nem beszélve az egyéb káros hatásokról. Motivációs szintünkhöz tehát elengedhetetlen, hogy megfelelően étkezzünk. Válaszd az egészséges ételeket, és jobb lesz a kedved is.

4. Szánj időt a művészetekre. Ép tesben ép lélek. Lehet, hogy kiválóan értesz ahhoz, hogy a testedet jó kondiba hozd, azonban szellemi szinten is szükség van feltöltődésre. A művészeti alkotások fejlesztik a képzelőerőt, segítenek kizökkeni a szürke hétköznapokból és még rengeteg előnye van. Hetente járj el koncertekre, előadásokra, vagy kiállításokra. Ha ezt nem tudod kivitelezni, akkor használd fel az internetet a művelődésre. Az a fontos tehát, hogy kifejleszd a művészi hozzáértésedet, ezáltal többnek látod majd a világot, és ezzel együtt sokkal több konstruktív ötletekre bukkansz majd, amelyek segítségével könnyen és gyorsan megoldhatod a személyes problémáidat is.

5. Beszélj önmagadhoz. Örültségnek hangzik? Akkor talán gondolj vissza, hányszor mondod magadban azt, hogy “milyen ostoba vagyok.” esetleg egyéb cifrább jelzőkkel hányszor illeted magad. Itt is hasonlóan kell eljárnod, azonban pozitív módon. Ahelyett, hogy lekicsinyelnéd magad bármi miatt is, helyette beszélj magadhoz pozitívan. Az állandó párbeszédet ami az agyadban zajlik reggeltől-estig majdhogynem lehetetlen leállítani, akkor pedig legalább a gondolati irányt add meg neki azáltal, hogy pozitívan beszélsz önmagadhoz.

6. Olvass inspiráló irodalmat. Nem a sci-fi regényekre gondolok itt, még csak nem is bulvárújságokra, hanem önfejlesztési irodalomra. Szép számmal találsz ilyen könyveket magyar nyelven is, sőt ha motivációs cikkek után kutatsz, az internetet is felhasználhatod, vagy akár olvashatod ennek a blognak a többi bejegyzéseit is.

(S.M.)

————————————————————————————————————————

VEDD  KÖRBE  MAGAD  POZITÍV  EMBEREKKEL!

Madarat tolláról, embert barátjáról lehet felismerni. Sokan nem is tudják, hogy mennyire tudnak befolyásolni minket a körülöttünk lévő emberek. Mivel alapvetően utánzással tanulunk, nagyon könnyen elsajátítjuk a környezetünkben látott magatartásformákat is. Ha időnk nagyobb részét pozitív, lelkes emberek társaságában töltjük, akkor mi is pozitívvá válunk, ha pedig  nagyon negatív frusztrált emberekkel vesszük körbe magunkat, akkor mi is negatívakká válunk.

Ha ki akarsz törni  abból a szürke világból amelyben elégedetlennek érzed magad, nézz körül és figyeld meg, hogy kik a barátaid, kikkel töltöd az időd nagy részét, és, hogy ezek az emberek leginkább negatívak akik folyamatosan csak panaszkodnak, vagy optimisták és van céljuk ami fele haladnak.

Fordítottál-e valaha időt arra, hogy megvizsgáld, milyen emberekkel veszed körbe magad? Ha még nem tetted meg, akkor itt az ideje. Ha elégedett és boldog életet kívánsz élni, olyan emberekkel kell körbevenned magad, akik segítenek elérned a céljaidat, és kerülnöd kell azokat, akik csak lehúznak a saját negatív szintjükre és ezzel visszatartanak.

Ne csatlakozz a “hát nem szörnyű??” csoportosulásokhoz. Ismerős helyzet, amikor emberek leülnek beszélgetni, és arról panaszkodnak, hogy ez nem jó, az nem jó, kibeszélik egymást, pletykálnak, és azzal versenyeznek, hogy ki tudja elmondani a legnegatívabb sztorit a társaságban. Fogadni mernék, hogy tudod miről beszélek, talán ma is láttál ilyen csoportosulásokat. Szóval, ha ilyen csoportokba botlasz a munkahelyeden, vagy az iskolában, igyekezz minél kevesebb időt tölteni velük. Töltsd hasznosan az idődet, ahelyett, hogy panaszkodnál, vagy irigykednél másokra fordítsd az energiáidat kreatív irányba.

Egyszerűen le tudod tesztelni az embereket, aszerint, hogy mennyire sikeresek, ha öt éven keresztül figyeled az életüket. Ha csak a szájuk jár, és semmi változást nem látsz az életükben öt éven át, akkor azt jelenti, hogy tipikusan vesztes gondolkodási szokásaik vannak. Öt év elegendő ugyanis arra, hogy egy rossz életstílust felváltsunk egy jó életstílussal. Ha ilyen emberek osztanak tanácsokat neked arról, hogyan kellene élned az életedet hagyd figyelmen kívül őket. Csak a szájuk jár, de egy szalmaszálat nem mozgatnának meg a változás érdekében.

Légy nagyon szelektív az emberekkel kapcsolatban. Nem könnyű észben tartani a pozitív és negatív embereket, lévén, hogy több száz ismerősünk, barátunk, kollégánk van, akikkel naponta kapcsolatba lépünk. Erre van egy jó gyakorlat, aminek az elvégzésére tanácsos több időd is szánni. Végy elő egy darab papírt, és írd fel azokat az embereket, akikkel gyakran találkozol. Családtagok, rokonok, barátok, kollégák, mindenkit írj fel a listára. Amikor ezzel készen vagy menj újra végig a listán, és tegyél (+) jelet azokhoz a nevekhez akik, általában optimista, jókedvű, pozitív emberek, és tegyél (-) jelet azokhoz, akik többnyire csak az élet borús oldalát látják, egyszóval negatív emberek.

A következő lépés az, hogy csak azokkal az emberekkel tölts időt, akiknek a nevük előtt  (+) jel szerepel. Ezek az emberek nem fogják leszívni az energiáidat, nem fogsz lehangolódni a társaságukban, hanem inkább ellenkezőleg: feldobódsz tőlük. A listádon akadhatnak családtagok is negatív jelzésekkel, akikkel azért ha minimálisan is, de tartani kell a kapcsolatot. Ha nem tudsz valamilyen oknál fogva embereket kikerülni, akkor csak a legminimálisabb szinten konfrontálódj velük. Ne bonyolódj velük hosszas vitákba, ugyanis nem sok értelme van. Ezek az emberek szellemi vámpírok, akik csak leszívják az energiáidat. Nem érdemes velük többet foglalkozni.

Töltsd az idődet sikeres emberekkel, és te is sikeressé fogsz válni. Gondolj mindig arra, hogy sokkal jobb, ha egyedül vagy, mintha körbe vennéd magad negatív emberekkel. Tégy tudatos erőfeszítést arra, hogy keresd a pozitív beállítottságú, célorientált emberek társaságát.   Ne kapirgálj a tyúkokkal a sárban, ha sasokkal is szárnyalhatsz a magasban. Lépj egy szinttel magasabbra, és tartozz te is a legjobbak közé!

(S.M.)

———————————————————————————————————————–

NÉZD A DOLGOK POZITÍV OLDALÁT !

Kétféle hozzáállásod lehet az élethez. Az egyik szerint az élet pohara félig üres, a másik szerint félig tele. Ha objektíven megvizsgálod, rájöhetsz, hogy valójában bármelyik szemszögből is nézel az életre, igazad van. Hát nem csodálatos, hogy az életben szabadságodban áll  kialakítani a saját nézőpontodat?

Tudnod kell azonban, ha a “félig üres” filozófiával élsz, akkor az életben leginkább a hiányt, a negatív eseményeket fogod észrevenni.  Ha pedig a “félig tele” filozófia szerint élsz, az életben a lehetőségeket, a kudarcokban a tanulságokat, a környezetedben a szép dolgokat fogod észrevenni.

Előnyösebb és célratörőbb tehát  ”félig tele” beállítottsággal élni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az életben nem látod a problémákat és nem nézel szembe a nehéz helyzetekkel. Pozitív életszemélettel élni annyit tesz, hogy a beállítottságunk és az elvárásaink alapvetően pozitívak önmagunkkal és másokkal szemben. Az életben minden áldásnak megvan a maga átka, ugyanúgy, mint ahogyan minden átoknak megvan a maga áldása. Ha valamilyen negatív, hátráltató esemény történik veled, abban is meg lehet találni az előnyöket. Minden hátrányban vannak előnyök, csak meg kell figyelni őket. Ez annál is inkább így van, mert a világon korlátlan lehetőségek vannak, így bármilyen helyzetbe is kerülsz életed során, mindig van merre menned. Te döntöd el, hogy jobbra, vagy balra, előre vagy hátra. De dönthetsz úgy is, hogy maradsz egy helyben.

A pozitív “félig tele” beállítottságú emberek még a betegségükből is képesek előnyt kovácsolni. Hogyan lehetséges ez? Ha netán halálosnak nevezett betegséget állapítanak meg náluk, legyőzik a félelmüket és teljes gőzerővel harcolnak az életükért. Nem kétségbeesetten, hanem határozottan és célratörően, akár egy buldózer úgy haladnak előre. Teszik ezt annak ellenére, hogy mindenki halálosnak minősíti a betegségét. Ennek folyamataként az illető ember végre felfogja, hogy változtatnia kell az életmódján, a táplálkozásán annak érdekében, hogy legyőzze a betegségét.

Egy ilyen helyzetben már nincs idő a tétovázásra, radikálisan változtatja meg az életvitelét, egészséges ételeket eszik, még a céklalé kúrát  is bevállalja  és nem figyel azokra, akik szerint a betegsége halálos. Egyszerűen nem teheti azt meg, hogy akár csekély mértékben is a negatívumokra fókuszáljon. Teljes odaadással a gyógyulásért harcol és egyre csak javul az állapota. Az orvosok nem hisznek a szemüknek. “Kész csoda, hogy ez az ember még él.” A következő szűrővizsgálaton pedig a “gyilkos kór” teljesen eltűnik a szervezetből. Emberünk újra egészséges és a betegségére áldásként tekint, hiszen belátja,  ha a betegsége nem lett volna, valószínűleg sosem választotta volna az egészséges életmódot, nem mondott volna le a cigarettáról, az italról, mert nem volt életbevágó. Így lehet még egy betegségből is előnyt kovácsolni.

Minden eseményre, élethelyzetre lehet félig tele pohárként tekinteni. A “félig tele” beállítottsággal legalább esélyt adsz magadnak a gyógyulásra,  a “félig üressel”  azonban, minden gyógyulásba vetett reményed elveszíted. Természetesen nem kell, hogy halálos kórban szenvedj, mert ez igencsak próbára teszi az ember lelki erejét és optimizmusát, de bármilyen negatív esemény is történik, mindig  kérdezd meg magadtól: “Mit tanulhatok ebből az esetből? Milyen hibát követtem el?” Nézz pozitívan az életedre, még akkor is, ha úgy látszik, minden és mindenki összeesküdött ellened.

Számottevő lehet azoknak a családoknak a száma ma Magyarországon, akik ma 2012-ben már hálásak, hogy öt-hat évvel ezelőtt a bank megfelelő fedezet hiánya miatt nem biztosított számukra svájci frank alapú hitelt. Akkor ez szomorú volt, mert minden megvolt ahhoz, hogy egy új és nagyobb házba költözzenek. Ma már más a helyzet, ugyanis tisztán látszik, hogy azok akinek a bankok kölcsönt adtak, sokkal nagyobb nyomás alatt élnek, hiszen majdnem a dupláját kell annak kifizetniük, mint amit felvettek, és talán átkozzák a napot is, amikor aláírták a hitelszerződést. Tehát, akkor előny volt, ma hátrány, mégpedig nem is akármekkora. Hatalmas. Akik pedig nem kaptak, joggal lehetnek hálásak, mert nem “szívták” úgy meg, mint tehetősebb társaik.

Ahhoz, hogy egy negatív esemény előnyeit észrevegyük, gyakran éveknek kell eltelnie. Ha legközelebb valami általad vélt negatív esemény történik, légy türelmes, és azzal a beállítottsággal nézz szembe vele, hogy ebből valamit okultál, ami lehet, hogy csak évek múlva fog tudatosulni benned. Az élet a tanulságokat kizárólag a türelmes embereknek szállítja. A türelmetlen emberek nem vonják le a tanulságokat, nem nézik a dolgok pozitív oldalát és fegyelmezetlenségük miatt nyomorba taszítják az életüket.

A dolgok pozitív oldalát nézni nem valamiféle vallásos, elméleti dolog. Ezt a gyakorlatban kell csinálni, csak akkor van eredménye. Nem a pozitív körülmények teremtik a pozitív beállítottságot, hanem a pozitív beállítottság teremti a pozitív körülményeket. Ha jó érzésekkel, optimistán nézel az életre, akkor a legjobbat hozod ki magadból és a körülményeidből, ám, ha pesszimistán tekintesz az életedre, még azokat a körülményeidet is tönkreteszed, amelyek amúgy pozitívak. Folyamatosan pesszimistának lenni és aggódni nem túl ésszerű, annál is inkább, mert amiért aggódni szoktunk 95%-ban nem történik meg. Ha abban az 5%-ban meg is történik, szinte biztosan nem úgy, ahogyan elképzeltük. Hiábavaló és fölösleges tehát állandó negativitásban élni.

Várd el a legjobbat, keresd a lehetőségeket, a tanulságokat minden egyes helyzetben! Ez frissen tartja a szellemed, a lelked és a problémáidat is kreatívabban és hatékonyabban tudod megoldani. Ha “félig tele” filozófiát választod, az életed tele lesz áldásokkal és rádöbbensz, milyen jó is ezen a Földön élni.

(S.M.)

————————————————————————————————————————–

MERT MEGÉRDEMLED

Csak úgy leszel képes nagy dolgokat elérni, ha őszintén úgy érzed, hogy megérdemled azt, amire törekszel. Ezzel nem csak pozitívabban, hanem még gyorsabban is közelítesz a céljaid felé. Amiről esetleg úgy érzed, hogy nem szolgáltál rá, vizsgáld meg, hogy ennek mi lehet az oka. Lehet ez a saját lelkiismereted, vagy lehet az önbecsülés hiánya.

A meg nem érdemeltettség érzése azonban leginkább a saját lelkiismeretünk által szokott megnyilvánulni. Ha így van, mindig oda kell rá figyelnünk, mert valószínűleg tényleg nem érdemeltünk meg valamit, nem dolgoztunk meg érte, csak úgy az ölünkbe pottyant.

Az önbecsülés hiányából fakadó negatív érzés, hogy megérdemelsz-e valamit, vagy sem, általában ritkábban fordul elő. Az emberi természet úgy van megalkotva, hogy a kreativitásban, a cselekvésben leli az örömét. Jó érzéssel tölt el minket, ha előre haladunk az életben, sorra oldjuk meg az előttünk álló kihívásokat. Aki teljes mértékben megtesz mindent a céljai elérése érdekében és nem a kerülőutakat keresi, természetes módon érzi, hogy megérdemelte azt amit kapott. Amennyiben mégis az önbecsülés hiánya okozza a meg nem érdemeltség érzését, mélyebben kell kutakodni a lélekben, hogy megtaláljuk ennek az okát. Sok esetben ez lehetett egy trauma, vagy negatív gondolati befolyás, amely a tudatalattiban rögződött és nehezen lehet tőle szabadulni. Annál is inkább fontos ezekre a jelekre odafigyelni, mert ez választ adhat olyan kérdésekre is, hogy miért nem vagyunk mindig felhőtlenül boldogok, még akkor sem, amikor az életünkben minden rendben van.

A világ meglehetősen színes hely abban a tekintetben is, hogy sétálnak az utcán olyanok, akik megérdemlik azt, amit kapnak az élettől, és sétálnak olyanok is, akik nem szolgáltak rá minderre. Első ránézésre talán úgy tűnik, hogy azok boldogulnak jobban, akik kerülőutakkal, manipulációval jutnak hozzá olyan dolgokhoz, amelyeket meg sem érdemelnek. Ez azt jelentené, hogy a világ felfordult és igazságtalan hely lenne? Nem igazán van így, ugyanis az élet mindenkinek azt adja vissza, amit belefektetett.

Ki mint vet, úgy arat. Nincs kivétel. A kívülálló szem számára sok minden rejtve van, ezáltal téves következtetéseket vonunk le az életről, és benne egyes emberekről. Aki tisztességtelen úton jut hozzá olyan dolgokhoz, mint például a pénz, az csak ideig-óráig fog nyugodtan aludni éjszakánként. Az emberi természet alvás közben a legártatlanabb és legtisztább, és a lélek ilyenkor tudatalatt jelzi, hogy valami nincs rendben. Még olyanok esetében is akik lelkiismeretlenek, mert tudják a lelkük mélyén, hogy nem szolgáltak rá arra amit kaptak, és ez gyötörni fogja őket, még akkor is, ha ezt tudatosan nem is érzékelik. Ez aztán problémákat okozz, a pénz úgy folyik ki a kezeikből,mint a víz. Meggondolatlanul költekeznek, kaszinóznak ugyanis a pénzük mögött nincs valódi munka, pusztán erkölcstelenség, így nem is tudják, hogyan kell pénzzel bánni. Ha tudnák, akkor tisztességes úton válnának gazdaggá, nem lennének motiváltak az erkölcstelenségre. Ha mindezek nem is történnek meg, az élet pofonokat fog osztani, és váratlanul fog a pénz kifolyni a kezeik közül. Ez olyan biztos, mint ahogyan a nap keleten kél fel, és nyugaton megy le, minden áldott nap.

(S.M.)

———————————————————————————————————————————

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s